SEURAA MEITÄ

SEURAA MEITÄ

Sous vide -menetelmällä herkullista

Sous vide on ranskaa ja tarkoittaa ”tyhjiössä”. Menetelmässä ruoka kypsennetään tyhjiöön pakattuina perinteisiä kypsennysmenetelmiä matalammissa lämpötiloissa. Alun perin Ranskassa kehitetty menetelmä säilyttää erityisen hyvin raaka-aineiden mehukkuuden ja ravintoaineet. Nykyään sous vide -menetelmällä kypsennettyjä tuotteita valmistetaan sekä elintarviketeollisuudessa että ravintoloissa ja tätä nykyä myös kotikeittiöissä. Sous-vide kuulostaa ehkä vaikealta, mutta käytännössä se on oikeastaan sen vastakohta!

Menetelmä perustuu siihen, että vesi vakuumipakkauksen ympärillä pidetään tasaisen lämpöisenä koko kypsennyksen ajan. Tämä onnistuu kypsennysastian reunaan kiinnitettävällä sirkulaattorilla eli kuumennuslaitteella. Lämpötila pysyy tasaisena 0,1 asteen tarkkuudella, eivätkä raaka-aineet pääse kuivumaan.

Valitse kypsyysaste
Kypsennyksessä valitaan kypsyysaste, johon lihat halutaan: kypsä 60-64°C, medium 54-59°C ja raaka 50-53°C. Sous vide -menetelmällä voi kypsentää lihojen lisäksi muitakin elintarvikkeita.

Kypsennyksen aiheuttama nestehukka on tällä tekniikalla poikkeuksellisen pieni, jolloin lopputulos on vastaavasti mehevä.

Lihan kypsennyksessä onnistuminen tai epäonnistuminen liittyy yleensä proteiinikemiaan ja lämpötiloihin. Herkimmät lihaksen proteiinit alkavat kypsyä jo +50°C:n lämpötilassa, mutta sidekudoksia sisältävät lihat vasta yli 60 asteen yläpuolella. Sous vide ja matalalämpökypsennys mahdollistaa perinteisiä uuneja hellävaraisemman kypsennyksen, kun kypsennystä voidaan tehdä jopa alle 60 asteen lämpötiloissa. Matala lämpötila suojelee lihaa paremmin.

Tyhjiöpakkaaminen helpottaa marinoimista ja maustamista. Tyhjiöinti avaa raaka-aineen huokoset, jolloin marinadi pääsee imeytymään tehokkaasti.

Viimeistelyllä kaunis pinta
Kypsennyksen jälkeen sinulla on juuri tarkalleen haluamasi kypsyysaste. Ota lihat pois vakuumista ja paista pinnat kauniiksi erittäin kuumalla pannulla. Muistathan, että liha kypsyy vielä hieman paistinpannulla/grillissä, joten huomioi se, kun valitset kypsyysastetta.

sousvide_sirkulaattori

Kuvat: Shutterstock

TARJOUKSET

TIISTAI–TORSTAI
30.11.–2.12.

Wiener-
leike

12,50 €/kg

Valmiiksi paneroitu + sitruuna ja tilli/anjovisvoinappi 

Myymälästä

Perinteinen
lihakeitto

Perinteinen lihakeitto

7,90 €
/purkki

0,8 L, riittää mainiosti kahdelle

Myymälästä

TARJOUKSET

TIISTAI–TORSTAI
30.11.–2.12.

myymälässä

Wienerleike

12,50 €/kg

valmiiksi paneroitu
+ sitruuna ja tilli/anjovisvoinappi

23,90 €/kg

Erä

Perinteinen lihakeitto

Perinteinen
lihakeitto

7,90 €/purkki

0,8 L, riittää
mainiosti kahdelle

12,90 €/kg

Rajoitettu erä